Article

Find, Search, Reprint, Submit Articles For Free

Hogyan válasszunk színeket otthonra?


Talán az egyik legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal mi milyen színeket is szeretünk és milyen színekkel szeretnénk körbevenni magunkat az elkövetkezendĹ‘ mondjuk 5-10 évben. Mivel évekre szóló döntés akár egy lakás falának vagy egy-egy bútor színének kiválasztása így fontos, hogy számunkra az kellemes legyen és nyugalmat sugárzó. Ne kapkodjuk el a választásunkat! Sok esetben nem érdemes az aktuális hangulatunknak teret engedve választani. Inkább tartson több napig a választás, de menjünk biztosra!

Ha szeretjük a harmonizáló, vagy kontrasztos színeket akkor válasszunk olyat. Ha a meleg színek közelebb állnak a szívünkhöz a hideggel szemben, akkor pedig olyat. Ez mind egyéni vagy éppenséggel családi ízlés kérdése. Például egy konyhában a sötétebb fal mellé választhatunk egy világosabb konyhabútort, vagy éppenséggel fordítva. Egy család esetén érdemes mindenkinek kikérni a véleményét, nehogy abba a hibába essünk, hogy a a család valamelyik tagja kirekesztve érezze magát egy ilyen fontos döntés meghozatala elĹ‘tt. Tehát kerüljük el, hogy egyetlen egy ember döntse el milyen falat vagy éppenséggel bútort kell majd évekig nézni a család több tagjának. Jobb idĹ‘ben gondolni minderre és elkerülni a konfliktushelyzetet! Ha valami könnyen megoldható akkor éljünk a lehetĹ‘séggel!

Szintén nagyon fontos szempont, hogy mekkora tér áll rendelkezésünkre. A szoba világosságát a külsĹ‘ megvilágításon felül a belmagasság is befolyásolja. Bútorok tekintetében érdemes figyelni a napszak szerint világos-árnyékos helyek változására. Egy sötétebb nappaliba világosabb színt választva a szoba is sokkal világosabbnak tűnik, ezzel kompenzálhatjuk a kevesebb napfényt. Hasonlóan nagyon sokat számít, hogy milyen világító berendezések állnak rendelkezésünkre. A meleg és hideg fényű LED lámpákon keresztül a normál izzós csillárokig bezáróan van bĹ‘ven lehetĹ‘ségünk a szoba megvilágításával a hangulatot is befolyásolni. Vegyük figyelembe, hogy ezen lámpatestek szinte mindegyikénél más színben fog pompázni a lakás és a bútordarabunk.

Érdemes még szemelĹ‘t tartani, hogy mi a helyiség funkciója, mennyi idĹ‘t is töltünk el ott. Egy nappaliban – ahol valószínűleg az idĹ‘nk zömét töltjük - érdemesebb vidámabb színeket választani. Ellenben egy hálószobában, ahol alszunk, lazulunk már sokkal jobb választás a kevésbé vibráló, inkább nyugtató hatású, sötétebb árnyalatok mellett dönteni.

Ha igazán harmonikus összhatást szeretnénk elérni, nemcsak a fal színe lehet meghatározó de a burkolat, padló és még a függönyök színe is fontos összetevĹ‘ lehet. A járólaphoz, padlóhoz érdemes mindig olyan árnyalatot választani ami illeszkedik hozzá. A függönyök területén egyszerűbb dolgunk van, hiszen azok akár utólag is egyszerűen cserélhetĹ‘k, variálhatók.

Végezetül megemlítjük a színek mellett a különbözĹ‘ minták alkalmazásának lehetĹ‘ségét is amire szintén ügyelnünk kell. Az új modern lakásokban elĹ‘szeretettel alkalmaznak különféle festett motívumokat a falon. És itt nem csak a nagyszobára vagy az étkezĹ‘re kell gondolni mely helyiségeket elĹ‘szeretettel borít valamilyen természetbĹ‘l vett motívum, hanem a gyerekszobára, ahol a színes figurák és mesehĹ‘sök is megjelennek. A bútorainak kiválasztásánál ezekre éppúgy tekintettel kell lennünk. Valamint ne felejtsünk el az egyéb kiegészítĹ‘ elemek fontosságát sem, hogy azokkal is megfelelĹ‘ harmóniát sikerüljön kialakítanunk. Ilyen elemek lehetnek a falra elhelyezésre kerülĹ‘ képek. Itt fontos a kép keret, aminek nem csak a képpel de a fal színével és mintázatával is harmonikus kapcsolatban kell lennie, valamit ha valamilyen egyedi polcrendszerünk van, annak is illeszkednie kell a megálmodott enteriörbe.

Keywords

bútor , ülőgarnitúra , enteriőr , színek

Domain info

Author's articles

Other articles