Article

Find, Search, Reprint, Submit Articles For Free

Furcsa étkezési szokások a nagyvilágból


Ahány ország, annyi szokás tartja a közmondás és ez az ételek területén is lépten nyomon megfigyelhetjük. Minden országnak megvannak a sajátos étkezési szokásai és ahhoz kapcsolódó kultúrája is, amely nagyban meghatározza gasztronómiájukat. Ezek az étkezési szokások mind-mind különböznek, és az idegen szemek számára talán érdekesnek és fúrcsának tűnnek. MielĹ‘tt bárki külföldre utazna azt tanácsoljuk, hogy mindig érdemes megismerni a különbözĹ‘ étel és hozzá kapcsolódó etiketteket, nehogy kínos helyzetbe kerüljünk. Nem csak a vallási kultúrával jó tisztában lenni hanem az étkezési etikettel is! Igaz, hogy a legtöbb országban fel vannak készülve a turisták hadára és az általuk kiváltott reakciókra, de pozitív fényt vet az emberre, ha nem csinál magából komplett idiótát az adott országban. Általában az útikönyvek is tartalmazzák a legfontosabb szabályokat, de aki veszi a fáradságot és jobban utánanéz, az az interneten is talál számos hasznos leírást a témában. Mi most készítettünk a legfontosabb szokásokból egy csokorra valót, akit érdekel az bátran folytassa tovább az olvasást.

Mándját az elsĹ‘ esetben Chile-be látogatunk, ahol nagyon fontos alapszabály, hogy szinte semmit sem fogyasztanak puszta kézzel! De ezt a szabályt annyira komolyan veszik a helyiek, hogy még a legnyilvánvalóbb kézzel evĹ‘s ételeket sem eszik puszta kézzel. Hogy egy példát is említsünk, legjobb ha mindjárt a pizza megemlítésével kezdjük!

Második érdekességképpen látogassunk el egy Európai országba, Olaszországba. Gondolom kevesen tudják, de roppant mód sértĹ‘ extra sajtot kérni bármelyik ételükre, ugyanis az annak a jele a szakács számára, hogy nem fĹ‘zött jól. Valamint ha megkínálnak ennivalóval, azt elsĹ‘re illik nem elfogadni!

Maradjunk a kontinensen és haladjunk jóval keletibb irányba Oroszországba. Itt most nem egy ételrĹ‘l lesz szó, hanem a nemzeti italukról a Vodkáról. Ebben az országban a kiürült vodkás üveget nem helyezik vissza az asztalra, hanem leteszik a földre. Náluk az üres üvegnek a földön a helye!

Másik országunk Kazahsztán ahol ha a vendégül látó csak fél pohár teát szolgál fel, akkor ne reklamáljunk és csodálkozzunk, miért csak ennyit adott, ugyanis a teli pohár tea azt jelenti, hogy a vendéglátónk szeretné ha távoznánk.

Ha sikerült kijózanodnunk akkor látogassunk el kicsit az Egyesült Királyságba. Lépten nyomon találkozhatunk levesbárokkal Londonban, de ha csak vendégségben vagyunk és megkínálnak levessel, akkor a fogyasztásnál figyelj ode, hogy a tányért mindg magadtol elfele billentsd és úgy kanalazd ki a maradék levest.

Most repüljünk egy kicsi messzebbre, a távolkeletre. Kínában rengeteg olyan ételt találni amiben tészta van. Ráadásul ezen tészták zöme igencsak hosszú. A fogyasztásukat feltekerve ajánljuk anélkül, hogy a tésztát elvágnánk az evĹ‘eszközzel. És, hogy ez a szokás mire vezethetĹ‘ vissza annak nagyon egyszerű magyarázata van mégpedig, hogy a kínaiak szerint a hosszú tészta az a hosszú élet szimbóluma.

Ha már itt tartunk érdemes megemlíteni Japánt is, ahol roppant nagy udvariatlanságnak számít ha az evĹ‘pálcikát az ételbe állítod. Szóval ha nem szeretnéd szídni a tulajdonost akkor ezt a szokást kerüld el!

Térjünk vissza európába. A francia gasztronómia méltán világhírű, de jó ha tisztában vagyunk vele, hogy a habzsolás az modortalanságnak számít, így javasoljuk a normál tempóban történĹ‘ fogyasztását a helyi kulinaritásoknak.

KövetkezĹ‘ állomásunk Észtország. Csak úgy mint hazánkban a kenyér szent dolognak számít. Mindamellett, hogy nem pazarolják, a földre esĹ‘ darabot kidobás elĹ‘tt még meg is csókolják.

A sort még hosszasan lehetne sorolni érdekesnél érdekesebb étkezési szokásokkal. Egy biztos, ha szeretnél nyugodt környezetben és a saját szabályaidnak megfelelĹ‘en ebédelni vagy vacsorázni, akkor egyszerűen rendeld házhoz az ételt. Ételrendelés pillanatok alatt és egyél kézzel vagy villával, ahogy neked tetszik!

Keywords

étkezési szokás , ételrendelés

Author's articles

Other articles